Hoe plannen je meer vrijheid geeft

Veel mensen hebben een hekel aan plannen, zichzelf ‘vastleggen’. Daarvoor ben je geen ondernemer geworden. Je wilt vrijheid. Zelf bepalen wat je wanneer doet. En wat nou als plannen je juist meer van die vrijheid geeft? Voor mij betekent vrijheid dat ik zelf bepaal wat ik wanneer doe en hoe ik dat doe, maar ook dat ik rust in mijn hoofd heb. Dat ik me kan ontspannen en dat lukt het beste als ik mijn werk en ook mijn privéleven inzichtelijk maak.

Flexibel zijn

Betekent dat dan dat ik mijn hele leven in plan en me daar strak aan houd? Nee. Plannen is kijken hoeveel tijd je ergens voor nodig hebt, hoeveel tijd je beschikbaar hebt en wanneer je het gedaan wilt hebben. Dat wil niet zeggen dat je per uur moet plannen wat je moet doen. Ik kan me voorstellen dat dat beklemmend is. Voor mij werkt het om zowel zakelijk als privé op te schrijven wat ik die week wil doen en wanneer ik dat het beste kan doen. En als er een keer iets tussen komt, of ik meer zin heb om iets anders te doen, dan is dat geen probleem. Ik weet immers wat ik gedaan wil hebben voor een bepaalde tijd.

Koers en overzicht

Door iedere week na te denken over wat mijn doelen voor die week en voor iedere dag zijn, blijf ik op koers. Ik weet waar ik heen wil en hoe deze week in dat plaatje past. Het motiveert me om ook de dingen te doen waar ik misschien minder zin in heb, omdat ik kan zien waar ze toe leiden. Ik merk dat als ik ga plannen, ik meer overzicht heb. De dingen die ik te doen heb, lijken ineens niet zoveel als ik ze heb opgeschreven en ingepland. Dan zijn ze uit mijn hoofd, staan ze op papier en heb ik in mijn hoofd meer vrijheid en ruimte voor andere dingen. En het maakt me productiever. Ik weet precies wat ik gedaan wil hebben en omdat het op papier staat, wordt het minder vrijblijvend. Ik kan het niet vergeten en het gevoel als het gedaan is, smaakt naar meer.

Meer tijd over

Doordat ik precies weet wat ik wil doen, kan ik me beter focussen en dus sneller werken. En dit zorgt ervoor dat ik meer tijd overhoud. Tijd waarvan ik de vrijheid heb om te bepalen wat ik daarmee doe. Besteden aan de ontwikkeling van mijn bedrijf, maar bijvoorbeeld ook aan mijn gezin, mijn eigen ontwikkeling, of aan mijn vrienden. Want deze dingen zorgen ook weer voor inspiratie en ruimte om op een andere manier naar mezelf en mijn onderneming te kijken.

Kun jij wel wat meer vrijheid gebruiken? Dan loont het om te gaan plannen. Probeer het eens en kijk wat het voor je doet. Heb je daar hulp bij nodig, dan kun je altijd contact met me opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *