Afronden zorgt voor rust. 6 tips.

Ken je dat? Dat je ineens een idee hebt en daar meteen mee aan de slag gaat? Al het andere moet even wijken, want dit is het beste idee ooit! Je gaat aan de slag, doet onderzoek en bespreekt het met anderen. En je enthousiasme groeit. Tot er iets tegen zit. Naarmate je vordert in je proces, komen er misschien dingen op je pad waar je niet aan gedacht hebt. Als deze dingen zich opstapelen, verdwijnt je motivatie. Het gebeurt dan vaak dat je idee of project naar de achtergrond schuift. Afronden zit er dan niet echt meer in.

Waarom is afronden zo belangrijk?

  • Als je veel niet-afgeronde projecten hebt, blijven deze wel op je stapel liggen. Onbewust blijf je er dan mee bezig. En dat geeft een gevoel van onrust.
  • Een project afronden is lastiger dan ermee starten. Bij de start ken je nog geen tegenslagen. Maar juist het overwinnen van deze tegenslagen, zorgt dat je leert en geeft je een goed gevoel. Over jezelf en je project.
  • Veel projecten tegelijk starten brengt je misschien energie. Het zorgt er ook voor dat je focus verslapt en dat je minder scherp bent. Waardoor je voor uitdagingen komt te staan, die niet er niet waren als je er meer aandacht aan had besteed. Uiteindelijk kost het je dan veel meer energie dan dat het je oplevert.

Hoe dan wel?

Tip 1: Overzicht

Begin met het maken van een overzicht. Welke projecten liggen er nu? Wat is de status ervan? Wat zijn de hobbels waar je overheen moet bij deze projecten?

Tip 2: Keuzes

Nu je een overzicht hebt, kun je keuzes maken. Welke projecten wil je nu doen? Welke projecten kun je helemaal schrappen en dus in de prullenbak gooien? En welke kun je later doen?

Tip 3: Plannen

Maak een planning wanneer je welk project doet. Hoeveel tijd wil je eraan besteden? En welke heeft jouw prioriteit? Plan deze als eerste in en ga pas met een volgend project verder als je deze hebt afgerond.

Tip 4: Schone lei

Weersta de neiging om nieuwe projecten te starten. Schrijf je ideeën op, zodat je ze niet vergeet. Maar maak eerst alles af wat je hebt liggen en begin daarna met een schone lei. Zo is je hoofd weer leeg en heb je ruimte om vol enthousiasme, energie en focus te staren met een nieuw project.

Tip 5: Doorzetten

De start van projecten is vaak leuk. Het is nieuw en uitdagend. Maar naarmate het project vordert kan het tegenzitten of kan het saai worden. De clou is om dan door te zetten. En denk aan het moment dat je het afgerond hebt en wat voor gevoel dat je zal geven.

Tip 6: Vieren

Zeker als je het lastig vind om dingen af te maken, is het belangrijk dat je het viert als het je is gelukt. Beloon jezelf met iets waar jij blij van wordt. Op deze manier maak je het voor jezelf ook leuk om projecten af te ronden. En blijf je gemotiveerd.

Kortom

Laat je niet weerhouden door de tegenslagen en niet verleiden door nieuwe (leukere) projecten en ideeën. Zet door en je zult merken dat je meer rust in je hoofd hebt en dat je je succesvoller voelt, omdat je gewoonweg meer werk voor elkaar krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *