Introvert en ondernemer?

Ik ben introvert. Dat betekent niet dat ik verlegen of mensenschuw ben. Het betekent dat ik tijd voor en met mezelf nodig heb om energie op te doen. Tijd om te reflecteren, om te lezen, om te denken en daardoor inspiratie op te doen. Het betekent ook dat ik, voordat ik reageer, graag nog even goed wil nadenken en voelen wat ik ergens van vind. Daarom lijkt het soms of ik stil ben of er niet helemaal bij ben, maar niets is minder waar.

De kracht van de introvert

We leven in een wereld waarin er vaak van je verwacht wordt dat je extravert bent, maar er is een reden voor waarom er ook introverte mensen bestaan. In dit TedX filmpje legt Susan Cain uit wat het betekent om introvert te zijn en wat dit betekent voor extraverte mensen. Het een is namelijk niet beter of minder dan het ander. Het gaat om de combinatie, deze werkt versterkend.

  • Introverten denken langer na en komen daardoor misschien op andere oplossingen dan extraverten.
  • Introverten vinden het heerlijk om te lezen en op die manier inspiratie op te doen. Daar kunnen extraverten weer gebruik van maken, want zij hebben door hun sociale contacten minder tijd om een boek te lezen.
  • Andersom kunnen extraverten weer inspirerend zijn voor introverten, omdat ze veel contacten hebben en veel nieuwe dingen opvangen.
  • Extraverten leren en denken door ergens over te praten en doen energie op door de interactie met anderen. Doordat ze hardop denken, verandert hun mening of idee nog wel eens, omdat ze door anderen op andere gedachten gebracht worden.
  • Dat denkproces gebeurt bij een introvert intern. Deze gaat pas praten als hij er goed over nagedacht heeft. Het idee of de mening staat dan dus al min of meer vast.

Wat betekent dat voor mij?

Voor mij betekent dit bijvoorbeeld dat ik energie krijg van alleen werken. Dat is een van de redenen dat ik nu als VA vanuit mijn eigen kantoor werk. En natuurlijk heb ik het ook nodig om onder de mensen te zijn. Om inspiratie op te doen en verbinding te maken. Maar dat zoek ik liever op, dan dat ik iedere dag tussen de mensen zit. Bij een flexwerkplek in de buurt bijvoorbeeld. Het betekent ook dat ik veel lees, uitzoek en uitprobeer, voordat ik dat aan anderen laat zien of vertel. Of dat netwerkborrels niet echt mijn ding zijn. Ik heb liever een 1-op-1 gesprek.

En jij?

En hoe is dat voor jou? Ben jij meer introvert of extravert? En wat zegt dat over jouw manier van je bedrijf runnen, of jezelf laten zien? Ben jij aan het ondernemen zoals het bij jou past, of doe je wat verwacht wordt? Zoals je vindt dat het hoort? Dat kan namelijk enorm veel energie kosten. En dat is zonde. Want als je die energie op een manier inzet die bij jou past, dan heb je er veel meer aan.

Wil je hier eens bij stilstaan en kijken hoe dit voor jou werkt? Neem dan contact op, ik kijk en denk graag met je mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *