Jezelf zijn. Waarom is dat zo belangrijk?

We zijn geneigd om ons tijdens een sollicitatie helemaal aan te passen aan de wensen en eisen van de vacature. Maar is dat wel zo verstandig? En waar zit de overeenkomst met ondernemen?

Wat is belangrijk: de persoon of de functie?

Deze week had ik een gesprek met iemand die op zoek is naar een andere baan. Ze vertelde over een vacature en dat het bedrijf haar leuk leek, maar de openstaande functie niet zo. Ze had gevraagd of ze eens een dag mee mocht lopen om te kijken of het bedrijf iets voor haar was. Daar werd erg positief op gereageerd en ineens waren ze geïnteresseerd in háár en wat zij te bieden had. En niet zozeer in de opvulling van de openstaande functie.

Pas je niet aan de functie aan

Het deed me denken aan mijn tijd als HR manager, waar ik regelmatig kennismakingsgesprekken voerde met mensen die bij ons wilden werken. Wat me opviel is dat sollicitanten vertellen wat je wilt horen, terwijl het misschien interessanter is om te vertellen wat je te brengen hebt. Ook als dit niet helemaal is wat de ander wil horen. Want waar wil je werken? Bij een bedrijf waar je je in allerlei bochten wringt om in de functie te passen, of waar je jezelf kan zijn en zonder moeite het werk kan uitvoeren? Hoe meer je je aanpast aan de functie (en het bedrijf), hoe meer energie het je zal kosten. Je kunt beter vertellen vanuit jezelf en samen kijken naar de mogelijkheden voor jou binnen het bedrijf en de functie.

Pas je ook niet aan de klant aan

En zo geldt het ook voor ondernemers. Pas jij je aan aan de wensen van de klant? Ook als je dat je enorm veel energie kost? Of je er niet meer blij van wordt? Is dat de omzet waard? Ik heb het zelf ervaren toen ik net begon met ondernemen. Ik paste me volledig aan de klant aan, omdat ik wilde dat de samenwerking zou slagen. En daarmee deed ik ongeveer alles fout wat ik fout kon doen. De grap is namelijk: als ik niet mezelf kan zijn, dan kan ik ook niet voldoende waarde toevoegen. Als ik me aanpas aan de ander, maak ik geen gebruik van mijn talenten en vul ik niet aan. En halen we dus niet het beste uit de samenwerking. Wat ik merkte, is dat ik dichtklapte. Ik wist niet meer wat ik moest doen en hoe. Simpelweg omdat ik teveel gefocust was op de klant en niet meer uitging van mijn eigen expertise.

Wees jezelf

Het is dus juist belangrijk om jezelf te blijven. Of je nu in loondienst wilt werken of ondernemer bent. Je bent uniek en daar mag je trots op zijn. Juist als je niet hetzelfde denkt als de ander, ben je van grote waarde. Ziet de ander dat niet? Dan kun je je afvragen of je met deze persoon zou willen werken. Want dat gaat je onnodig veel energie kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *