Vakantie? 8 tips om je werk goed af te ronden.

 

Het is zover, vakantie!

Voor Zuid-Nederland is de vakantie begonnen. Hoe zit dat bij jou? Ga je op vakantie? Heb je er zin in? Of weet je nog niet hoe je het allemaal voor elkaar gaat krijgen? Afronden voor de vakantie kan best stressvol zijn. Op het laatste moment moet er nog van alles gedaan worden. Of ineens kom je erachter dat je nog iets vergeten bent. En dan is de vakantie begonnen en heb je vaak nog een paar dagen nodig om de knop om te zetten. Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik heb de eerste paar dagen vaak nog het gevoel dat ik iets vergeten ben.

8 tips om je werk goed achter te laten

In mijn blog van 28 mei gaf ik al een aantal tips hoe je ontspannen op vakantie kunt gaan. De tijd vóór de vakantie bepaalt voor een deel hoe jij jouw vakantie beleeft. Daarom heb ik besloten om er nog een blog over te schrijven. Hieronder vind je 8 tips om ervoor te zorgen dat je je werk goed achter kunt laten en makkelijker in de ‘vakantiestand’ kunt komen.

Tip 1: Begin eerst met je vakantie in je agenda te zetten. Dit helpt al om er rekening mee te houden. Nu kun je ook zien welke afspraken er in je vakantie vallen. Deze kun je nuverzetten, zodat je agenda echt leeg is tijdens je vakantie.

Tip 2: Maak een planning met taken die je voor je vakantie nog af wilt hebben en taken die kunnen wachten tot na je vakantie en zet ze in je agenda. Zo kun je ook meteen zien of het reëel is wat je wilt.

Tip 3: Zijn er zaken die je over kunt dragen? Maak hier een duidelijk overzicht van, zodat degene die het overneemt alle informatie heeft die hij of zij nodig heeft en jou zo min mogelijk hoeft te storen.

Tip 4: Informeer op tijd de mensen met wie je samenwerkt dat je afwezig bent en laat weten wie jouw taken waarneemt. Zo kunnen zij hier ook rekening mee houden en heb jij minder stress.

Tip 5: Zorg dat je mailbox leeg is. Dat betekent: eerst alle afgehandelde mails archiveren of verwijderen. Dan blijven de mails over waar je nog iets mee moet. Kijk of je dit voor je vakantie nog moet doen, of erna en zet ze bij je planning (zie punt 2). Dan kun je ook deze mails archiveren en is je mailbox helemaal leeg.

Tip 6: Plan de laatste werkdag geen vergaderingen meer in waar nog actiepunten uit kunnen komen, zo heb je voldoende tijd om de laatste zaken te regelen.

Tip 7: Zet je afwezigheid assistent aan. En als je deze instelt tot en met 1 dag na je vakantie, heb je die dag mooi tijd om overzicht te krijgen in wat er allemaal gedaan moet worden. Plan die eerste dag ook geen afspraken in, zo heb je voldoende tijd en rust om overzicht te krijgen.

Tip 8: En als je het durft: zet de synchronisatie van je mail op je telefoon uit. En spreek een voicemail bericht in dat je op vakantie bent. Op deze manier kun je echt even afschakelen en opladen.

Genieten

Als je alles goed hebt afgerond en ingepland, kun je genieten van je welverdiende vakantie. Probeer je ervan bewust te zijn dat je mag ontspannen en kijk niet te ver vooruit. Bijvoorbeeld naar het moment dat je weer aan het werk gaat. Beleef je vakantie in het moment, dat is de beste manier om te genieten en echt weer op te laden, zodat je er straks weer tegenaan kunt.

Veel plezier!

vrouw op strand genieten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *