Stil staan als je druk bent, waarom zou je?

 

Sta jij nog wel eens stil bij wat voor jou de reden was om voor jezelf te beginnen? En is het wat je je ervan had voorgesteld? Wat ik vaak van zzp’ers en ondernemers hoor, is dat ze ontzettend veel ideeën hebben, of ergens heel goed in zijn. Ze geloven in hun product. Ze hebben tomeloze energie. En toch loopt het niet zoals ze gedacht hadden. Ik heb hier de afgelopen weken veel ondernemers en zzp’ers over gesproken. Hieronder een kleine opsomming van waar ze tegenaan lopen.

  • Heel makkelijk ergens aan kunnen beginnen, maar moeite hebben iets af te maken
  • Geen ‘nee’ willen of kunnen zeggen, vaak uit enthousiasme, en daardoor het overzicht kwijt raken. Het gevolg is dat je afspraken niet na kunt komen
  • Willen uitbreiden omdat de zaken goed lopen, maar geen tijd hebben om daarmee bezig te zijn, waardoor er niets verandert
  • Energie verspillen aan zaken waar je geen kennis van hebt en die je ook niet leuk vindt
  • En daardoor minder mogelijkheid hebben om op te laden
  • Of juist focussen op waar je goed in bent en de andere zaken laten liggen, zoals administratie, website, (online) zichtbaarheid, archivering en noem maar op
  • Zoveel te doen hebben, dat het overzicht kwijt is en je niet meer weet waar je moet beginnen

Kip-ei-verhaal

Herken jij jezelf hierin? Vaak gaat het om een ‘kip-en-ei-verhaal’. Er is zoveel te doen en zo weinig tijd, dat je maar doet wat je kunt en het probeert bij te benen. Dan ga je eigenlijk in de overlevingsstand en loop je vaak net achter de feiten aan. En als je dan blijft doen wat je altijd deed, gaat er niets veranderen.

Sta eens stil

In deze gevallen is het juist heel goed én efficiënt om een dag (of zelfs meer) de tijd te nemen om eens goed stil te staan bij waar je mee bezig bent. Waar wilde je ook weer naar toe? Wat zijn je doelen? Kloppen de dingen die je aan het doen bent dan nog wel? Zo ja, wat kun je doen om het voor jezelf makkelijker en vooral ook leuker te maken? En klopt het niet meer met waar je naar toe wilt, waar komt dit dan door? Moet je je doel bijstellen, of misschien je werkzaamheden? In beide gevallen helpt het je om overzicht te krijgen, waardoor je weer vooruit kunt kijken en uit je overlevingsstand kunt komen.

Doen wat je leuk vindt

Als je dan weer weet waar je heen wilt en wat daarvoor nodig is. Stel jezelf dan eens de vraag welke zaken je leuk vindt en waar je goed in bent. En wat zijn de dingen waar je tegenop ziet en die je niet leuk vindt om te doen? Misschien zijn er tools of programma’s die je werk uit handen kunnen nemen, waardoor je meer overzicht krijgt en meer tijd overhoudt. Of kun je werk uitbesteden? Kijk eens hoeveel tijd iets je kost en hoeveel inkomsten je misloopt omdat je daarmee bezig bent. Misschien loont het dan toch om bijvoorbeeld de boekhouding door iemand anders te laten doen. Iemand die er ook veel meer verstand van heeft. Dat zou je zelfs nog geld op kunnen leveren. En zo zijn er vast nog wel meer werkzaamheden die een ander veel sneller en voordeliger kan doen, waardoor jij tijd overhoudt om de dingen te doen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Kom je er zelf niet uit?

Lukt het je niet om uit je kip-ei verhaal te stappen? Vraag dan om hulp. Vraag collega-ondernemers hoe zij dit doen of hoe het hen gelukt is eruit te stappen. Het helpt vaak al om te weten dat je echt niet de enige bent. Ook een businesscoach kan je weer op weg helpen. Hoe dan ook, neem een stap om iets te veranderen, ook al is het een kleine stap.

Business Quote small steps picture footprint on beach

Op mijn blog en Facebookpagina zet ik regelmatig tips over tools en programma’s die je kunnen helpen meer overzicht te krijgen of tijd over te houden. Heb je vragen? Laat het me dan vooral weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *